فرزکاری یکی از روش های ساخت قطعات صنعتی است که در آن از انواع فرز تراشکاری استفاده می شود. تیغه فرز ها با توجه به جنس، کاربرد و محل استفاده، انواعی دارند که مهندسین ساخت و تولید و تکنسین های صنعتی باید با آن ها آشنا باشند. اگر شما نیز در زمینه تولید قطعات صنعتی فعالیت می کنید تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.

تیغ فرز تراشکاری

تیغ فرز تراشکاری (milling cutter) چیست؟

تیغ فرز یکی از اجزای ضروری هر دستگاه فرز کاری است. همانطور که از نام آن پیداست، فرز، یک ابزار برشی است که مسئول بار برداری، برش، شکل دهی و زاویه دادن بر روی قطعه کار است.

 

تیغ فرز ها از نظر مواد ساخت شده به طور کلی به سه دسته تقسیم بندی میشوند:

 

  • فرز HSS (HIGH SPEED STEEL) که در فارسی به آن فولاد تند بر میگویند. از این نوع فولاد برای ساخت انواع ابزار های برشکاری از جمله مته، فرز انگشتی، حدیده، قلاویز، گردبر و… استفاده میشود. فولاد M2  که امروزه ابزار آلات HSS  از آن ساخته میشوند که مقاومت به سایش بالایی دارند.
  • فرزکبالت HSS-CO که فولاد تند بر کبالت دار نیز نامیده میشوند این فولاد مشابه به فولاد M2  می باشد و تفاوت آن این است که در آن ۵ درصد عنصر کبالت اضافه میشود که به آن فولاد M35  و اگر ۸ الی ۱۰ درصد عنصر کبالت افزوده شود فولاد M42 نامیده میشود. عنصر کبالت باعث افزایش مقاومت به دما و افزایش سختی فولاد می باشد.
  • فرز SOLID CARBIDE و یا تیغ فرز تمام الماس که از تنگستن کارباید ساخته میشوند که سختی بالای دارد و میتواند فولاد های سخت ، فولاد های ضد زنگ و انواع آلیاژ های فولادی رو سوراخکاری نماید. همچنین به دلیل مقاومت گرمایی بالا اجازه سوراخکاری با سرعت بالا در هنگام استفاده می دهد.

انواع روکش های( پوشش) استفاده شده بر روی فرز ها

 

Titanium Nitride یا پوشش تیتانیوم نیترید (TIN): این پوشش نیز به طور معمول بر روی انواع ابزار ها از جمله تیغ فرز ها ها استفاده میشود که باعث افزایش طول عمر مته تا ۴ برابر و همچنین افزایش سختی و در آخر باعث افزایش مقاومت به دما تا ۶۰۰ درجه سانتی گراد می شود که رنگ این روکش طلایی می باشد و به فرز طلایی معروف می باشند.

 

Titanium Carbon Nitride یا پوشش تیتانیوم کربن نیترید (TICN): این پوشش نیز به طور معمول بر روی انواع ابزار ها از جمله فرز انگشتی ها استفاده میشود که باعث افزایش طول عمر مته تا ۵ برابر و ضخامت این پوشش نیز ۱ الی ۴ میکرومتر می باشد و میزان تحمل دمای آن تا ۴۰۰ درجه می باشد. مزیت آن نسب به روکش TIN این است که روکشش TICN قابلیت سورخکاری بهتر بر روی فولاد ، استیل و… می باشد.

 

Titanium Aluminum Nitride یا پوشش تیتانیوم نتیرید آلومینیوم (TIALN): این پوشش رو میتوانید بر روی ابزار ها ببینید که باعث افزایش طول عمر مته تا ۱۰ برابر و همچنین افزایش سختی نسب به سه پوششی که در بالا معرفی شده اند و ضخامت این پوشش ۱ الی ۴ میکرومتر میباشد که قابلیت تحمل دما تا ۸۰۰ درجه سانتی گراد را دارا می باشد.

 

جدول روکش فرز انگشتی

انواع تیغ فرز تراشکاری از نظر شکل ظاهری

هر یک از  انواع فرز تراشکاری بسته به نیاز مهندسین و قطعه کار با توجه به شکل و نوع عملکرد این ابزار باید انتخاب شوند. برای آشنایی با نوع این فرز های و نخوه عملکرد آنها لطفا با ما همراه شوید.

  • فرز انگشتی (End mill):

فرز انگشتی از کاربردی ترین و پر مصرف ترین فرز تراشکاری میباشد. این ابزار مزیتی که نسبت به مته دارد این است که علاوه بر سوراخکاری( هر چند خیلی کم) توانایی کف تراشی، بغل تراشی(دیواره تراشی)… میباشد. همنطور که در ابتدای این مقاله توضیح داده شد شما میتوانید جنس فرز End mill و روکش مربوطه را نسبت به نوع جنس قطعه کار خود انتخاب کنید و آن را از پترو ابزار خریداری نمایید.

این فرز تعداد پر های (Flute) متفاوتی دارند. همچنین در طول متفاوتی ارائه میشوند و نوع پرداخت این ابزار به دو صورت فرز خشن و ساده دسته بندی میشوند.

انواع فرز انگشتی
  • فرز سر کروی، فرز بالنوز و یا فرز سر R به انگلیسی( Ball nose end mill)

فرز های سرکروی یا فرز بالنورز به صورت یک نیمکره طراحی و ساخته می شوند. تفاوت فرز سر R با دسته قبلی این است که این مدل سطح مقطع قطعه کار به صورت نیم کره تحویل میدهد. شما میتوانید با توجه به نیاز خود قطر این ابزار و R مورد نظر خود را انتخاب کرده و از پترو ابزار با قیمتی بسیار مناسب خریداری کنید.

  • فرز تی, فرزT – به انگلیسی( T-slot or woodruff cutter)

از فرز تی برای ایجاد شکاف و ایجاد شیار در قطعه کار استفاده میشود. فرزT همان طور که از اسمش مشخص است ظاهری تی (T) شکل دارد. برای انتخاب این فرز حتما به قطر و ضخامت مورد نیار برای ایجاد شکاف باید توجه کنید.

فرزهای تی شکل به طور کلی دسته بندی میشوند. نوع اول فرزتی یکسره، نوع دوم سری تعویض شو دارند و نوع سوم هلدر های تی شکل اینسرت خور یا الماس تراشکاری خور هستند.

فرزT، فرز تی در انواع قطر ها و ضخامت ها

فرزفرم/ فرز فرم (Carbide Burrs)

از فرز فرم کارباید یا فرزفرم الماس برای شکل دهی ، براده برداری، زاویه دهی و صیقلی کردن قطعه کار استفاده میکنند. فرز فرم در دو نوع دنباله میله ۳ میلیمتر و ۶ میلیمتر ارائه میشود. فرزفرم از نظر نوع شیار در تیعه های خود بطور کلی به ۳ دسته تقسیم بندی میشوند.

۱-شیار یکطرفه (Single cut).2- شیار دو طرفه یا شیار شطرنجی( Double cut). 3- شیار باز (Alu cut) که مخصوص برای کار بر روی چوب وآلومینیوم است.

برای آشنایی و انتخاب راحت فرز فرم مورد نظر خود به جدول کد گذاری فرزفرم مراجعه کنید. برای خرید انواع فرز فرم در اینجا کلیک کنید.

انواع فرز فرم

فرز اره ای ((Circular Saw Blade

از فرز اره ای برای برش و یا ایجاد شیار استفاده می شود. این ابزار را میتوان بر روی دریل و یا مینی سنگ با استفاده از دنباله مخصوص استفاده کرد.

این فرزها در در اندازه ها و شکل های مختلف تولید می شود که هر کدام در بخشی از صنعت کارایی دارد.

نوعی از فرز دارای تعداد زیادی دندانه روی سطح لبه خود است به همین دلیل به آن فرز اره ای گفته می شود.

 تیغه های اره را می توان برای برش فلزات نرم تری مانند مس ، برنج ویا حتی چوب استفاده کرد، اگرچه کاربرد اصلی آنها برش فلزات سخت مانند فولاد نرم و فولاد ضد زنگ است.

فرز اره

فرز دم چلچله ای Devetail

فرز دم چلچله  ابزاری تخصصی برای برش شیارهای زاویه دار یا ذوزنقه ای شکل در قطعه کار هستند. آنها برای برش قطعات نر و ماده اتصالات صنعتی و همچنین برای برش اریب ها و زیر برش ها و برای جدا کردن قطعات مورد استفاده قرار می گیرند.

فرز های دم چلچله ای اغلب در دو زاویه ۴۵ درجه و ۶۰ درجه و در قطر های متنوع ارائه می شوند.

خرید فرز دم چلچله

فرز چتری Inverted Devetail

فرز چتری  به دلیل شباهت این ابزار به چتر به این نام در ایران معروف شده اند.

این فرز ابزاری تخصصی برای برش شیارهای زاویه دار یا ذوزنقه ای شکل در قطعه کار هستند که درست بر عکس فرز دم چلچله می باشند. .

فرز های چتری برای برش قطعات نر و ماده اتصالات صنعتی و همچنین برای برش اریب ها و زیر برش ها و برای جدا کردن قطعات مورد استفاده قرار می گیرند.

فرز چتری اغلب در دو زاویه ۴۵ درجه و ۶۰ درجه و در قطر های متنوع ارائه می شوند.

 

 

خرید فرز چتری

فرز R معکوس Corner Rounding

فرز R معکوس و یا همان فرز ایجاد شعاع معکوس که از آن به عنوان ابزار برای ایجاد شعاع در خارج از قطعه کار استفاده می شود.

فرز R معکوس بر خلاف فرز های بالنوز میباشد که شعاع را در خارج از قطعه کار و بصورت اعلب بر آمدگی ایجاد میکند.

این فرز در شعاع های ۱ الی ۳۰ موجود میباشد.

فرز R معکوس

فرز غلطکی Sell End mill

از فرز غلطکی بطور کلی به عنوان کفتراشی یا همان پیشانی تراشی و یا بغل تراشی مورد استفاده قرار میگیرد که بطور معمول بر روی ولدون و یا دنباله های کفتراش گیر بسته می شوند.

 

 

فرز غلطکی یا فرز پیشانی تراش در جنس HSS و HSSCO در قطر ها و ضخامت های متنوع موجود می باشد.

فرز غلطکی

فرز خورشیدی Angel Milling

فرز خورشیدی به دلیل شباهت این فرز به خورشید به هنگام ساطع کردن پرتو های خود در ایران به این نام معروف شده است.

این فرز را میتوان هم به عنوان فرز چتری و دم چلچله بسته به نوع بسته شدن آن در دنباله استفاده کرد و از آن برای زاویه زنی و ماشین کاری قطعه کار استفاده می شود.

فرز مدول Module Gear Cutter

فرز مدول دنده تراشی یکی از مهترین  انواع فرز تراشکاری است. طراحی بسیار ویژه ای این مدول دنده زنی دارد و آن را فقط برای دنده تراشی یا دنده زنی استفاده می کنند.

به لطف نحوه قرارگیری دندانه های این تیغه، می توان دنده ها را به دقیق ترین شکل ممکن تولید کرد و زاویه ایجاد توسط این دندانه ها ۲۰ درجه می باشد.

مدول ها در سایز های ۰/۲۵ میلیمتر الی ۱۰ میلیمتر در ست ها ۸ عددی ارائه میگردد که در هر سایز خریداری شده ۸ عدد فرز مدول از شماره های ۱ الی ۸ را دارا می باشد.

فرز مدول

توصیه های ایمنی و فنی در هنگام استفاده از  فرز تراشکاری

  • قبل از استفاده از این ابزار ها حتما لباس کار مناسب همچون عینک ایمنی و دستکش های ضد برش به تن داشته باشید.
  • حتما با توجه به نوع جنس قطعه کار فرز تراشکاری خود را انتخاب کنید.
  • حتما به سرعت پیسنهادی فرز در هنگام استفاده توجه کنید.
  • در هنگام ماشین کاری از روان کننده های صنعتی استفاده کنید که منجر به افزایش طول عمر ابزار می شود.